הפרת זכויות אסירים

עם שליחתו של נדון לבית הסוהר על מנת לרצות את עונשו, נשללת ממנו חירותו ולכאורה נראה כי זהו מקום שבו מאבד האסיר את כל זכויותיו כאדם. אולם, אין זה נכון וגם אסירים הנם בני אדם בעלי זכויות בסיסיות ומצד שני מחויב האסיר למערכת חוקים וכללים מטעם בית הסוהר.

אזיקים
מערכת היחסים בין האסיר לממונים עליו מטעם שירות בתי הסוהר הנם דו כיווניים – הגורמים בבית הסוהר ממונים להקפיד על ביצוע חובותיו של האסיר ומאידך, לשמור על זכויותיו של האסיר. האסיר מצד שני, עליו למלא חובותיו ולהתנהג בצורה נאותה ובכך יאפשרו לו ליהנות מזכויותיו אשר יקלו עליו את השהייה בבית הסוהר ויסייעו בהשתלבותו בחברה עם שחרורו. מסגרת חוקית רחבה מעגנת את חובותיו וזכויותיו של האסיר ובכללה: פקודות בתי הסוהר, תקנות בתי הסוהר, פקודות הנציבות אשר מוצאות ע"י נציב שב"ס ונותנות הנחיות ברורות ואופרטיביות, פסקי דין הנוגעים לזכויות האסירים והעצורים.
יש להבחין בין זכות מוקנית החוסה על אסיר לבין טובת הנאה. זכות מוקנית הנה זכות המגיעה לאסיר מכוח הדין, אינה מותנית בשיקול דעת ולא ניתן לשלול אותה מן האסיר, למשל הזכות לקבלת מיטה, כסות (לבוש, שמיכה, מצעים וכדומה) ארוחות, טיפולים רפואיים, שיחות טלפון, בדיקת רופא סמוך להגעת האסיר, הגשת בקשת חנינה, ביקורי עורך דין וכד'. הפרה של זכות זו מקנה לאסיר עילה טובה להגיש "עתירת אסיר".
לעומת זאת, טובת הנאה הנה פריבילגיה המוענקת לאסיר על פי שיקול דעת הגורמים הממונים בבית הסוהר ולכן ניתנות אף לשלילה מהאסיר. שלילת טובת הנאה הנה פעולה מנהלית ועל כן מחויבת הרשות לנהוג בהתאם לכללים החלים על רשויות המנהל לרבות, הפעלת שיקול דעת הגורם המוסמך באופן ענייני, סביר ללא הפליה או משוא פנים וכן הענקת זכות טיעון לפני כל החלטה פוגענית ועוד. בין טובות ההנאה, ניתן לכלול את טובות ההנאה הבאות: זכויותיהם של אסירים לצאת לחופשות, קנטינה, החזקת חפצים אישיים, חינוך, ביקורים, התייחדות, שליחה וקבלת מכתבים ועוד. טובות ההנאה יינתנו למען זכויות אסירים אשר עומדים בקריטריונים הנדרשים למתן טובת ההנאה הקבועים בפקודת בתי הסוהר.
בטקס פתיחת כלא צלמון, אמר נשיא בית המשפט העליון (בדימוס), אהרון ברק כדלקמן:

זכויות בסיסיות שמגיעות לכל אסיר

"חומות הכלא מפרידות בין האסיר לחופש, חומות הכלא אסור להן להפריד בין האסיר לכבודו כאדם. זכותו של האדם לחופש ניטלה מן האסיר, זכותו של האדם לשלמות גופו ונפשו לא ניטלה ממנו. האסיר נהנה מכל זכויות האדם, למעט אלה שנשללו ממנו במפורש או ששלילתן משתמעת כתוצאה טבעית המסתברת מהמאסר עצמו. האסיר זכאי לשוויון, לפרטיות ולשלמות גופנית ונפשית. האסיר זכאי לחופש ביטוי. הוא זכאי לחופש דת ומצפון.
כל זכויות האסירים הללו אינן מוחלטות, הן יחסיות. ניתן להגבילן לשם הגנה על זכויות אסירים אחרים ולשם הגנה על אינטרס הציבור. אך להגבלות יש גבולות. ההגבלה צריכה להיות לתכלית ראויה, היא צריכה להיות במידה הדרושה."

שמירה על הזכויות

על מנת לשמור על זכויות אסירים והקפדה על מתן טובות הנאה מצד רשות בתי הסוהר, חשוב כי האסיר יקבל סיוע משפטי ע"י עורך דין פלילי מומחה בתחום ייצוג אסירים. עו"ד אורית חיון משמשת כיועצת לעמותת יד לאסיר והנה בעלת ידע רב ומקצועיות אשר נצברו במהלך שנותיה הרבות בהן ייצגה בנאמנות זכויות אסירים רבים בכל בתי הכלא בארץ.

סיוע וייצוג משפטי בנוגע לזכויות אסירים

אם הנך זקוק לסיוע או לייצוג בתחום זה, למשרדה של עורכת הדין אורית חיון הידע, הניסיון המקצועיות והמומחיות לייצג ולטפל בעניינך. משרד עורכי דין אורית חיון הננו משרד הקיים מזה למעלה מ-14 שנה ומתמחה במשפט פלילי, ייצוג קורבנות עבירה, זכויות אסירים, משפט צבאי, וזכויות האזרח. לעורכת הדין אורית חיון תקדימים משפטיים רבים בבתי המשפט השונים בארץ ובבית המשפט העליון.
עורכת הדין אורית חיון טיפלה ומטפלת בתיקים מורכבים וגדולים בעלי סוגיות משפטיות סבוכות ונוהגת להתייחס בכובד ראש ובמקצועיות לכל תיק ותיק. עורכת הדין אורית חיון בעלת תואר שני במשפטים, בעלת מומחיות במשפט פלילי, עבדה בפרקליטות ובתפקידים ציבוריים נוספים.

עורכת הדין אורית חיון וצוות משרדה, בעלי ידע משפטי רב ויכולים לפתור, לסייע ולייצג בתחום הפלילי, תוך מקצועיות רגישות ויעילות על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבור לקוחות המשרד.

* הערה- בכל מקום באתר זה בכלל ובדף זה בפרט שנכתב בלשון נקבה או זכר הכוונה הנה לשני המינים.

לחץ כאן ליצירת קשר עם אורית חיון – זכויות אסירים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן